Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z rękawa z pomarańczami
Przepis na kaczkę z rękawa jest bardzo prosty, chodź samo przygotowanie kaczki zawsze wydaje się czymś skomplikowanym. Nic bardziej mylnego. Najważniejsze jest jej zamarynowanie w odpowiednich przyprawach, a następnie nadzianie, tak by po upieczeniu miała wyjątkowy dla siebie smak i aromat. W tym przepisie na kaczkę z rękawa, do marynaty użyto nie tylko sok z pomarańczy, ale także lekko cytrusowy imbir, miód, majeranek i pieprz cayenne. Taka mieszanka sprawi że kaczka nabierze zarówno słodyczy, ostrości, jak i lekko ziołowej nuty.
Kroki postępowania
Kaczkę umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Pomarańczę cienko obrać, wyciąć albedo ( biała skórka). Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, drugą pokroić na małe fileciki. Skórkę i cząstki pomarańczy włożyć do kaczki.
![Krok 1 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-z-rekawa-z-pomaranczami1-2.jpg)
![Krok 2 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-z-rekawa-z-pomaranczami2-2.jpg)
![Krok 3 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-z-rekawa-z-pomaranczami3-2.jpg)
![Krok 4 - Kaczka z rękawa z pomarańczami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kaczka-z-rekawa-z-pomaranczami4-2.jpg)