Przepis i sposób przygotowania na: Kasza z warzywami i jajkiem sadzonym, DS XVIII odc. 34
Kasza jęczmienna to produkt, który cieszy się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowy styl życia. Jest to produkt bogaty w błonnik, białko, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Kasza z warzywami może być świetnym uzupełnieniem diety, szczególnie dla osób, które chcą zredukować posiłki mięsne.
Sposób przygotowania
Do garnka wsypujemy kaszę jęczmienną, zalewamy wodą i solimy. Doprawiamy Suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Prymat. Gotujemy w garnku pod przykryciem aż kasza wsiąknie całą wodę.
Na suchej i rozgrzanej patelni podprażamy pestki dyni.
Ogórka, pomidora, cebulkę i paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy w misce. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos: olej, ocet balsamiczny, łyżeczkę miodu i musztardy, dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy do miski z sosem i posypujemy podprażonymi pestkami dyni, na koniec dodajemy pokrojony ser kozi.
Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Przyprawiamy Rozmarynem suszonym Prymat. Pieczarki kroimy w plasterki. Przekładamy na patelnię i smażymy, aż odparują wodę. Paprykę, marchewkę oraz szparagi kroimy na małe kawałki, a następnie dodajemy na patelnię. Wszystko mieszamy i przyprawiamy Bazylią suszoną Prymat. Siekamy świeżą pietruszkę i dodajemy do warzyw. Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na rozgrzanej patelni smażymy jajka sadzone. Pod koniec smażenia posypujemy czarnuszką.
Kaszę podajemy z warzywami, jajkiem sadzonym oraz sałatką.