Przepis i sposób przygotowania na: Keks świąteczny
Ciasto, które nie może zabraknąć na świątecznym stole. Mowa oczywiście o keksie, z dużą ilością bakalii. Po upieczeniu ciasto obficie posyp cukrem pudrem. Pycha!
Kroki postępowania
Rodzynki mieszamy razem z owocami kandyzowanymi (mango, ananas itp) i zalewamy rumem – odstawiamy na 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników
![Krok 1 - Keks świąteczny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/keks-swiateczny4-2.jpg)
![Krok 2 - Keks świąteczny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/keks-swiateczny5-2.jpg)
![Krok 3 - Keks świąteczny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/keks-swiateczny6-2.jpg)
Do utartych jajek dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i całość miksujemy (masa jest dość gęsta), dodajemy kandyzowane owoce i rodzynki – mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut, pierwsze 10 minut w temp. 200 stopni, a resztę czasu w temp. 150 stopni
![Krok 4 - Keks świąteczny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/keks-swiateczny7-2.jpg)
Po ostudzeniu i wyjęciu z blaszki posypujemy cukrem pudrem.
![Krok 5 - Keks świąteczny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/keks-swiateczny3-2.jpg)