Przepis i sposób przygotowania na: Kołacz z serem i porzeczkami
Kroki postępowania
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz tłuszczu, mleko dolewamy stopniowo i miesimy ciasto (zostawiamy sobie odrobinę jajka do posmarowania wierzchu ).
Pod koniec dodajemy miękkie masło i olej.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i miesimy przez chwilę, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy ciasto na dwie części, większą i mniejszą (2 :3).
Mniejszą wałkujemy na placek o średnicy 26 cm i wkładamy na spód wysmarowanej masłem tortownicy.
Większą wałkujemy na większy placek, mniej więcej 36-38 cm średnicy.
![Krok 1 - Kołacz z serem i porzeczkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kolacz-z-serem-i-porzeczkami1-2.jpg)
Mleko gotujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę gotujemy, aż mleko się wchłonie, studzimy.
Łączymy z twarogiem i jajkiem.
Porzeczki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Na środek mniejszego placka wykładamy porzeczki i posypujemy je kopiastą łyżką cukru.
![Krok 2 - Kołacz z serem i porzeczkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kolacz-z-serem-i-porzeczkami2-2.jpg)
Lekko dociskamy brzegi, aby ciasto się skleiło.
![Krok 3 - Kołacz z serem i porzeczkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kolacz-z-serem-i-porzeczkami3-2.jpg)
Wystające od spodu ciasto zawijamy na farszu tworząc tunelik.
![Krok 4 - Kołacz z serem i porzeczkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kolacz-z-serem-i-porzeczkami4-2.jpg)
Na gotowym kołaczu zapinamy obręcz i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 35 minut w 175-180 *C.
Studzimy na kratce.
Kołacz kroimy jak tort.
![Krok 5 - Kołacz z serem i porzeczkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kolacz-z-serem-i-porzeczkami5-2.jpg)