Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kompot z truskawek i agrestu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 3 kg
agrest 1 kg
woda 6 l
cukier 1,2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z truskawek i agrestu

Ugotować syrop z wody i cukru.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i włożyć do słoi, mniej więcej wypełnić je do połowy słoja.
Z agrestu usunąć ogonki ( i te a których wiszą i te czarne końcówki) następnie umyć go w kąpieli wodnej i przełożyć do słoi. Do każdego słoja włożyć garść agrestu.
Owoce w słojach zalać syropem i zakręcić.
Słoje z kompotem pasteryzować ok 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.11.2015 15:49
świetny kompot

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak