Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu uzyskania miękkości, a następnie je studzimy.
![Krok 1 - Kopytka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka40-2.jpg)
* Kopytka ze schłodzonych przez noc ziemniaków wychodzą najsmaczniejsze, dlatego warto zabrać się za ich przygotowanie dzień wcześniej.
![Krok 2 - Kopytka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka41-2.jpg)
* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż zrobi się mokre i klejące, co utrudni formowani kopytek i wymusi dosypanie większej ilości mąki, przez co efekt może być niezadowalający smakowo.
![Krok 3 - Kopytka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka42-2.jpg)
![Krok 4 - Kopytka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka43-2.jpg)
![Krok 5 - Kopytka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka44-2.jpg)
Kopytka możemy serwować na słono z dodatkiem masełka i bułki tartej lub słodko np. z owocami. Najlepsze są jednak te odsmażane na drugi dzień.
Kopytka przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku próżniowym. Możemy je również zamrozić.
Życzę smacznego! :)
![Krok 6 - Kopytka foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kopytka45-2.jpg)