Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krewetki po góralsku

4.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 10 szt
speck 5 plasterków
olej do smażenia
mąka
alkohol 5 ml
fasolka szaragowa 500 gr
czosnek 2 ząbki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki po góralsku

Kroki postępowania

1
Na oleju zeszkliłam czosnek (cały ząbek ), wrzuciłam fasolkę. Tym razem nie udało mi się znaleźć swieżej, dlatego użyłam mrożonej.Jeśli macie swieżą należy ją 5 minut obgotować. Dusiłam około 15-20 minut pod przykryciem na srednim ogniu. Posolić !
Krok 1 - Krewetki po góralsku foto
2
Krewetki obrałam ze skorupek, wyciągnełam środkową żyłkę, umyłam osuszyłam i zalałam kilkoma łyżkami oleju.
Krok 2 - Krewetki po góralsku foto
3
Obtoczyłam w mące !
Krok 3 - Krewetki po góralsku foto
4
Plasterki specku przekroiłam na pół, w każdą połówkę zawinełam krewetkę.
Krok 4 - Krewetki po góralsku foto
5
Zawijamy tak wszystkie krewetki.
Krok 5 - Krewetki po góralsku foto
6
Krewetki gootowe do smażenia!
Krok 6 - Krewetki po góralsku foto
7
Kiedy fasolka jest juz miękka. Tuż przed podaniem smażyć krewetki na dużym ogniu po 2 minuty z każdej stron.
Krok 7 - Krewetki po góralsku foto
8
W ostatniej minucie smażenia należy polać krewetki kilkoma kroplami alkoholu - np.koniaku czy grappy. Ja użyłam grappy, kiedyś dostałam ją w prezencie, niestety nie smakuje mi jako trunek, ale do kuchni nadaje się idealnie.
Krok 8 - Krewetki po góralsku foto
9
Krewetki,tuż przed końcem smażenia, polane alkoholem.
Krok 9 - Krewetki po góralsku foto
10
Podawać na fasolce ! Smacznego !!!
Krok 10 - Krewetki po góralsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 23.11.2013 12:05
speck czyli boczek
Alex_M 13.06.2013 13:39
wspaniale wygladaja :) musza byc pyszne!!
Alex_M 13.06.2013 13:38
super!! :)
goofy9 31.05.2013 11:27
wyglądają fantastycznie
magduś83 14.05.2013 15:20
też nie mogę przełamać się do owoców morza chociaż tak pięknie wyglądają w Twoim wykonaniu
krystyna330 04.05.2013 09:06
ALE PYSZNE
krystyna330 04.05.2013 09:05
ALE PYSZNE
Adam/ZUB3R 21.04.2013 12:22
bardzo smacznie wyglądają
rutynka 09.04.2013 09:47
coś pysznego :)
aisoglam 17.01.2013 12:34
Ekstra przepis, naprawdę bardzo pomysłowe danie! Gratuluję :)
Magda24 11.01.2013 21:23
bardzo ciekawy przepis
Alex_M 11.01.2013 15:15
bardzo ciekawe polaczenie!
eMMe 11.01.2013 13:36
Rozkosz dla podniebienia:))
ONY_za_kare 11.01.2013 13:24
i wydają się być idealnym połączeniem :)
IwonaDD 11.01.2013 13:22
krewetki po góralsku - dlatego, że w tym daniu są dwa specjały, jedne pochodzą z gór - czyli tyrolski speck, a drugi z morza, czyli krewetki. Dwa odległe smaki zostały połaczone w jeden :))))
ONY_za_kare 11.01.2013 13:20
skąd krewetki w górach :) żartuję... pysznie wyglądają
IwonaDD 11.01.2013 13:12
Smak owoców morza zależy w dużej mierze od ich świeżości, im swieższe tym lepsze, dlatego jeśli gdziekolwiek zobacze swieże biorę !!!!! ale jest to dość trudne, czasem muszę sobie wcześniej zamówić, z mrożonek raczej nie korzystam, w większości są juz obgotowane, więc straciły dużo ze swoich aromatów; drugi aspekt to sposób ich przyrządzenia, możesz trafić na smaki, których nie lubisz, a wtedy spisujesz owoce morza na straty ! ja miałam to szczęście, że mój pierwszy raz z "owocami morza" był w bardzo dobrej resteuracji włoskiej, wtedy zapragnełam poznać ich lepiej !! Do moich ulubionych należą krewetki, na drugim miejscu małże!
babajaga1969 11.01.2013 13:03
No.. pięknie to wygląda i bardzo ciekawie przedstawiłaś cały proces tworzenia tego dania. Nigdy nie jadłam krewetek i cały czas wydaje mi się, że owoce morza to nie moje smaki, ale na takie danie na pewno bym się skusiła. Może ja nie wiem, że to właśnie lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak