Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Krewetki z salsą verde i marynowanym czosnkiem

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pyszne krewetki we włoskim stylu polecają się na przekąskę, lunch lub kolację. Ten przepis jest lekki, świeży i z delikatną nutą ostrości z czosnku marynowanego. 

Składniki:

krewetki (oczyszczone) 200 g
oliwa 2 łyżki
cytryna 0,5 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
świeża natka pietruszki 0,5 pęczka
mięta świeża 0,5 pęczka
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek w oleju z ziołami Smak 10 ząbków

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z salsą verde i marynowanym czosnkiem

Ten przepis zachowuje SMAKowe bogactwo krewetek i dodaje im aromatycznego twistu dzięki czosnkowi marynowanemu. Smacznego!

Przygotowanie krewetek z czosnkiem marynowanym

1

Jeśli używasz mrożonych krewetek, upewnij się, że są rozmrożone. Możesz je odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Krewetki dopraw solą i pierzem, smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy aż osiągną złoty kolor.

2

Do dużej miski dodaj oliwę sok oraz skórkę z cytryny, drobno posiekane zioła oraz czosnek marynowany SMAK Pokrojony w cienkie paski (możesz użyć mandoliny) 

3

W dużej misce połącz krewetki z marynatą. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, aby krewetki były równomiernie pokryte marynatą. Odstaw na około 15-20 minut, aby krewetki nabrały smaku. 

4

Po marynowaniu, przełóż krewetki na półmisek lub na talerz. Skrop resztą oliwy z oliwek i jeśli chcesz udekoruj ziołami. Możesz podać jako przekąskę samodzielnie lub z kawałkiem chrupiącego chleba. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak