Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kruchy placek ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 20 dag
żółtko jajek 4 szt
margaryna 10 dag
cukier puder 10 dag
śmietana 22% 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie:
śliwki węgierki 50 dag
białko 4 szt
cukier puder 10 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek ze śliwkami

1. Ciasto: Suche składniki połączyc z margaryną i posiekac. Następnie dodac żółtka oraz śmietanę, wyrobic gładnie ciasto. Włożyc do lodówki na 30 minut by ciasto się schłodziło. Następnie formę do pieczenia wysmarowac tłuszczem i wylepic ją ciastem. Kruchy spód piec około 25 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu przestudzic.
2. Nadzienie: Sliwki umyc, wydrylowac, pokroic w paski. Z białek ubic sztywną pianę i jeszcze ubijając dodawac stopniowo cukry oraz mąkę ziemniaczaną. Śliwki włożyc do przygotowanej masy i delikatnie wymieszac. Nadzienie wyłożyc na ciasto, zapiec na rumiano w temp. 180 stopni (jakieś 35 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.09.2013 00:25
pyszne ciasto właśnie jutro mam zamiar zrobić takie
Aleksandra15 06.11.2012 22:52
Idealne ciasto do popołudniowej kawy ;-)
iziona 06.11.2012 21:26
No i to jest pyszne ciasto:)
Agnieszka91 06.11.2012 19:34
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak