Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak faszerowany mięsem mielonym, pieczarkami i wątróbką indyczą
Pracochłonny przepis na kurczaka faszerowanego mięsem mielonym i wątróbką indyczą. Kurczaka luzujemy - wyciągamy kości - i faszerujemy mięsem mielonym wymieszanym z pokrojoną wątróbką, cebulą i pieczarkami. Przepis wymaga umiejętności usuwania kości z kurczaka. Do zaszywania kurczaka użyj grubej nici bawełnianej, niebarwionej.
Kurczak - przygotowanie:
Z kurczaka wyciąć kostki, oprócz skrzydełek i pałek. Natrzeć solą i pieprzem i czosnkiem.
Farsz: Mięso mielone, pokrojone wątróbki, usmażoną cebulę i pieczarki doprawić, dodać jajko, wymieszać , dodać czosnek, nafaszerować kurczaka.
Otwory zaszyć, ułożyć na blasze, podlać szklanką wody i odrobiną oleju, piec 1,5 godziny w 200 stopniach. Ja upiekłam z marchewką.
10 min przed końcem pieczenia posmarować sosem z papryki, oleju i miodu. Podawać z gałązkami rozmarynu.