Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurczak pieczony na soli

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczenie kurczaka na soli - dlaczego właśnie ta metoda? Sprawdźcie przepis i spróbujcie!

Składniki:

Lista składników

Kurczak (cały) 1,5 kg

Dodatkowo

czosnek 3 ząbki
majeranek 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 3/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 3/4 łyżeczki
curry 1/2 łyżeczki
pieprz

Ponadto

sól 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony na soli

Kurczak na soli to doskonała propozycja na bardzo prosty, ale i też przepyszny obiad. Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste. Koniecznie spróbujcie tej metody z pieczeniem kurczaka na soli. 

1. Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, a następnie porządnie natrzeć (również środku) posiekanym czosnkiem oraz mieszanką przypraw.

2. Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego należy równomiernie rozsypać sól, a nogi kurczaka związać sznurkiem.

3. Kurczaka ułożyć na soli piersiami do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.)


Piec 1,5 godziny (1 kg = 1 h) w 180 stopniach - bez przykrycia.
(Kurczak się nie wysuszy, ponieważ sól zatrzymuje wodę)

Inne metody pieczenia kurczaka:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:38
dobre mieso.
wyattearp 10.01.2018 07:49
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak