Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z marchewką i cebulą o smaku wędzonym
Kurczak pieczony razem z marchewką to oszczędność czasu! Takie danie, które przygotowuje się na raz, w jednym naczyniu, jest wygodnym rozwiązaniem. Może przygotować pyszny obiad niskim nakładem pracy - spróbujcie tego kurczaka pieczonego z marchewką.
1. Cebulę pokroić w piórka, a marchew w plasterki.
2. Kurczaka umyć (ja dodatkowo przecinam na dwie części) i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami. (Możecie użyć dowolnych przypraw, ale nie zapomnijcie o soli wędzonkowej.)
3. Mięso z warzywami umieścić w rękawie do pieczenia, a następnie worek szczelnie związać i schować do lodówki minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
4. Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 230 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
5. Następnie temperaturę obniżyć do 180 i kurczaka piec do miękkości.
(Pod koniec pieczenia worek można przeciąć, aby mięso się zarumieniło.)