Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po hawajsku
Kurczak po hawajsku z ananasem to:
- smaczne połączenie kurczaka i owoców;
- danie, którego pikantność możesz stopniować dodając więcej chili i curry;
- egzotyczne, ciekawe połączenie smaków.
Kroki postępowania
Mięso opłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę i oprószamy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, papryką słodką, czosnkiem granulowanym i curry. Mieszamy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej /lub oliwę z suszonych pomidorów/ i obsmażamy na nim na rumiano kawałki kurczaka.
![Krok 1 - Kurczak po hawajsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-po-hawajsku6-2.jpg)
Ryż wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy z godnie z przepisem na opakowaniu. Na patelnię dodajemy pokrojonego pora i wlewamy sok ananasowy (zalewę od ananasów). Całość mieszamy i zagotowujemy.
![Krok 2 - Kurczak po hawajsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-po-hawajsku7-2.jpg)
Plastry ananasa kroimy na kawałki. Paprykę czerwoną oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Papryczkę chili również oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa na patelni (papryczkę chili proponuję dodawać po trochu). Doprawiamy do smaku i gotujemy do czasu aż część soku ananasowego odparuje i sos zgęstnieje.
![Krok 3 - Kurczak po hawajsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/kurczak-po-hawajsku8-2.jpg)