Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK W SOSIE KREMOWYM Z BRZOSKWINIĄ
Masło roztapiam na patelni, dodaję mięso i przyprawy: chili suszone, curry, paprykę słodką ostrą, tymianek, sól. Mieszam, smażę, aż kurczak będzie miał złoty kolor.
Pora kroję w krążki, dodaję do kurczaka, chwilę razem smażę.
Zalewam wodą (około 120 ml) i śmietaną, mieszam, gotuję na małym ogniu około 10 minut.
W międzyczasie kroję w kostkę brzoskwinie. Mąką dokładnie łączę z zalewą oraz garścią posiekanych brzoskwiń (najlepiej blenderem), dodaję do mięsa wraz z sokiem z cytryny.
Całość doprowadzam do wrzenia, mieszam do momentu zgęstnienia sosu.
Danie posypuję świeżą kolendrą. Podaję z ryżem (u mnie gotowany z kurkumą i wymieszany z natką pietruszki).