Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i boczniakami
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Oczyszczone boczniaki pokroić i smażyć z cebulą. Posolić i odłożyć.
Rozpuścić masło na patelni dodając mąkę. Smażyć 1-2 minuty, nie dopuszczając, aby mąką się przyrumieniła. Wlewać powoli mleko mieszając intensywnie do czasu, aż sos będzie jednolity. Dodać rozmrożony szpinak, przecisnąć przez praskę czosnek, sól i pieprz. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty wlać jeszcze mleko.
Dno naczynia do zapiekania (23x30) posmarować niewielką ilością sosu, ułożyć cztery płatki lasagne jeden przy drugim. Nałożyć warstwę sosu szpinakowego, boczniaki i posypać startą mozzarellą. Przykryć kolejną warstwą makaronu. Wierzch posmarować sosem i posypać serem.
Warstw powinno być cztery. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40min. Po upieczeniu lasagne chwilę odstawić, bo będzie lepiej się kroiła. Smacznego!