Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś wędzony na grillu
Grillowany łosoś to doskonały pomysł na danie podczas imprezy grillowej. Smak delikatnego mięsa ryby doskonale podkreśla grillowa przyprawa ziołowa oraz świeżo wyciśnięty sok z limonki.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak długo grillować łososia
- jak marynować łososia na grilla
1. W blenderze miksujemy oliwę z połowy słoika suszonych pomidorów, przyprawę grill klasyczny, 2 ząbki czosnku, sok i skórkę z limonki, połowę czerwonej cebuli, garść natki pietruszki i łyżkę oliwy. Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy pozostałe 2 łyżki oliwy.
2. Skórę, pozbawionych łusek ryb nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.
3. Na ruszcie grilla, na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy łososia. Przykrywamy grill pokrywą. łososia grilujemy od strony skóry do momentu upieczenia do 2/3 wysokości fileta. Dopiero wtedy przewracamy rybę na drugą stronę.