Przepis i sposób przygotowania na: Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną
Kroki postępowania
Makaron gotujemy al dente. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Mięso przekładamy do makaronu. Dodajemy starty na tarce ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Już w takiej postaci możemy serwować gotowy makaron. Ja proponuję przygotowanie babki.
![Krok 1 - Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makaronowa-babka-w-czerwonej-kapuscie-z-gesina1-2.png)
Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej kapusty. Wykładamy makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną olejem rzepakowym aromatyzowanym suszonymi pomidorami. Smacznego!
![Krok 2 - Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/makaronowa-babka-w-czerwonej-kapuscie-z-gesina2-2.png)