Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem
Kroki postępowania
Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło. Całość zagniatamy, tak żeby powstało gładkie ciasto. Miskę okrywamy ściereczka i odstawiamy na 1 godzinę (tak żeby ładnie wyrosło).
![Krok 1 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/meksykanskie-burgery-z-grillowanym-limonkowym-kurczakiem1-2.jpg)
![Krok 2 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/meksykanskie-burgery-z-grillowanym-limonkowym-kurczakiem2-2.jpg)
Filet z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Układamy w pojemniku. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę, ostrą i słodką czerwona paprykę, zioła prowansalskie i sok z limonki. Wylewamy na kurczaka, zamykamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej. Na tej samej patelni grillujemy warzywa na patelnię.
Burgery przekładamy kurczakiem, warzywami z patelni i ulubionymi dodatkami: czerwoną cebulą, ogórkami, pomidorem, czerwoną papryką, żółtym serem. Możemy dodać również keczup lub majonez.
![Krok 3 - Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/meksykanskie-burgery-z-grillowanym-limonkowym-kurczakiem3-2.jpg)