Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z jabłkami
Murzynek z jabłkami jest świetnym ciastem na różne okazje. Do jego przygotowania potrzebujemy składników, które zwykle mamy dostępne w domu. Jeśli nie, to są one w każdym sklepie! Połączenie czekoladowego ciasta z kawałkami jabłek posmakuje każdemu!
- Wymiary blaszki na murzynka z jabłkami: 20x30 cm
- Temperatura pieczenia murzynka z jabłkami: 180 stopni Celsjusza
Jak zrobić murzynka z jabłkami?
Jabłka myjemy obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do większej miski.
![Krok 1 - Murzynek z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/murzynek-z-jablkami13-2.jpg)
Dodajemy mleko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, jajka, rozbełtane z olejem i kakao. Nie mieszamy, zostawiamy na około 20-30 minut przykryte ściereczką.
![Krok 2 - Murzynek z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/murzynek-z-jablkami14-2.jpg)
Po tym czasie mieszamy i przekładamy na wysmarowaną formę (30x20cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.
![Krok 3 - Murzynek z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/murzynek-z-jablkami15-2.jpg)
![Krok 4 - Murzynek z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/murzynek-z-jablkami12-2.jpg)