Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naleśniki jabłkowe (bezmleczne)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok jabłkowy 1 litr
woda gazowana 2 szkl.
olej z pestek winogron 2 łyżki
mąka pszenna 2,5 szkl.
jajko 2-3
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki jabłkowe (bezmleczne)

Jajka wbić do miski, dodać olej i wodę - miksować stopniowo dodając na zmianę mąkę pszenną oraz sok jabłkowy. Gotowe niezbyt gęste ciasto odstawić na ok. 30 minut, aby mąka napęczniała od płynu zawartego w cieście.

Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać i cieniutko posmarować olejem za pomocą pędzelka lub papierowego ręcznika. Wylać porcję ciasta i kolistym ruchem rozprowadzić na patelni. Smażyć na rumiano, a następnie ostrożnie owrócić i dosmażyć z drugij strony.
Gotowe naleśniki składać piętrowo na dużym talerzu. Tak układane równomiernie miękną oraz dłużej utrzymują wysoką temperaturę.

Podawać np. z musem z pieczonych jabłek lub dżemem jabłkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.09.2017 11:28
Na zdrówko :)
R'n'G Kitchen 10.09.2017 12:13
Ale fajne!
jejkuchnia 09.09.2017 06:37
Piękne. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak