Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka ze słodkich winogron
Do domowej nalewki z winogron możecie dodać także przyprawy: goździki, ziele angielskie oraz wanilię. Wtedy dodatkowo podkreślicie naturalną słodycz owoców.
Kroki postępowania
![Krok 1 - Nalewka ze słodkich winogron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nalewka-ze-slodkich-winogron.1-2.jpg)
Owoce przełożyć do sita i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Zostawić, aby ociekły.
![Krok 2 - Nalewka ze słodkich winogron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nalewka-ze-slodkich-winogron.2-2.jpg)
![Krok 3 - Nalewka ze słodkich winogron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nalewka-ze-slodkich-winogron.3-2.jpg)
![Krok 4 - Nalewka ze słodkich winogron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nalewka-ze-slodkich-winogron.4-2.jpg)
Po czterech dniach ugotować syrop z wody i cukru, wystudzić, a następnie połączyć ze zlanym spirytusem. Butelkę odstawić w ciepłe miejsce na 10 dni.
![Krok 5 - Nalewka ze słodkich winogron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nalewka-ze-slodkich-winogron.5-2.jpg)
Po 10 dniach nalewkę wynosimy do piwnicy na okres nie krótszy niż pół roku, a po tym czasie degustujemy.
![Krok 6 - Nalewka ze słodkich winogron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/nalewka-ze-slodkich-winogron.6-2.jpg)