Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Orzechowy puszek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 8
cukier kryształ 1,5 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
woda 3 łyżka
ocet 2 łyżka

masa 1

mleko 3 szklanki
cukier kryształ 5 łyżka
masło 1/2 kostka
budyń śmietankowy 2
sok z cytryny 1 łyżka

warstwa wewnątrz

orzechy włoskie 2 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
białko 7
mąka pszenna 1 łyżka
kisiel 2
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka

masa 2

białko 4
cukier kryształ 1/2 szklanka
galaretka agrestowa 1

Porada

Ciasto należy trzymać w lodówce. Biszkopt można nasączyć wodą z cukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy puszek

1. pieczemy biszkopt:

8 białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy cukier kryształ. Żółtka rozmącamy z wodą i octem, dodajemy do ubitych białek z cukrem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy, wsypujemy do pozostałych składników cały czas ubijając.
Przelewamy do formy, Pieczemy 22 minuty.

2. Ciasto wewnątrz:
7 białek ubijamy z cukrem na sztywno. Potem dodajemy posiekane orzechy włoskie. Miksujemy. Następnie dosypujemy 2 kisiele (wiśniowe) i w dalszym ciągu miksujemy. Potem dosypujemy mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor.

3. Masa budyniowa:
Przyrządzamy budyń. Ja użyłam 3 szklanki mleka i 2 budynie, dodałam cukier.
Następnie, po wystudzeniu ucieramy budyń z masłem, dodajemy też kilka kropel soku z cytryny. Gdy masa będzie puszysta, wstawiamy ją do lodówki.

4. Masa 2:
Białka ubijamy z cukrem. Gdy będą sztywne, dolewamy delikatnie rozpuszczoną w 200 ml tężejącą galaretkę.

Biszkopt rozcinamy, smarujemy masą budyniową, następnie kładziemy warstwę z orzechami, którą przykrywamy masą z galaretką i ponownie biszkopt.
Wierzch dekorujemy dowolnie.

SMACZNEGO !!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.09.2014 13:25
na pewno zadowoli każde podniebienie
adelajda 03.08.2014 13:17
na pewno pyszne
magduś83 25.07.2014 11:01
ale apetycznie wygląda takie ciacho :)
Kejti 21.07.2014 21:50
Musi być pyszne :-)
pestka 17.07.2014 15:25
bardzo smaczny deser
Wiesława1 14.07.2014 19:55
świetne ciacho
Janina 14.07.2014 17:16
Świetne ciacho;)
Wiktoria29 14.07.2014 16:06
bardzo zachęcający wygląd ma to ciacho
Anna133 14.07.2014 14:41
delikatne i wysmienite ciasto
halina17 14.07.2014 14:41
Smaczne ciasto.
jasiek 14.07.2014 13:52
bardzo smaczne ciasteczko
Marta1986 14.07.2014 13:39
pysznie wyglada
IwonaDD 14.07.2014 12:39
wspaniałe ciasto!
Agata3 14.07.2014 12:35
bardzo dobre ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak