Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy puszek
8 białek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy cukier kryształ. Żółtka rozmącamy z wodą i octem, dodajemy do ubitych białek z cukrem. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy, wsypujemy do pozostałych składników cały czas ubijając.
Przelewamy do formy, Pieczemy 22 minuty.
2. Ciasto wewnątrz:
7 białek ubijamy z cukrem na sztywno. Potem dodajemy posiekane orzechy włoskie. Miksujemy. Następnie dosypujemy 2 kisiele (wiśniowe) i w dalszym ciągu miksujemy. Potem dosypujemy mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor.
3. Masa budyniowa:
Przyrządzamy budyń. Ja użyłam 3 szklanki mleka i 2 budynie, dodałam cukier.
Następnie, po wystudzeniu ucieramy budyń z masłem, dodajemy też kilka kropel soku z cytryny. Gdy masa będzie puszysta, wstawiamy ją do lodówki.
4. Masa 2:
Białka ubijamy z cukrem. Gdy będą sztywne, dolewamy delikatnie rozpuszczoną w 200 ml tężejącą galaretkę.
Biszkopt rozcinamy, smarujemy masą budyniową, następnie kładziemy warstwę z orzechami, którą przykrywamy masą z galaretką i ponownie biszkopt.
Wierzch dekorujemy dowolnie.
SMACZNEGO !!!