Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 300 gramów
mięso gotowane ok. 700 gramów
słonina 100 g. gramów
bułka czerstwa 1 szt. sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku wg. gustu
jaja 2 sztuki
masło 2 łyżki
tłuszcz do formy do posmarowania
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Na wierzch pasztetu układamy cienkie plasterki słoniny lub boczku (aby pasztet nie wysechł).

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki

Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki to świetny sposób na wykorzystanie składników, z których ugotowaliśmy rosół. Obrane z kości mięso oraz warzywa mielimy z usmażoną wątróbką drobiową. Masę doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Można dodać również szczyptę gałki muszkatołowej i cząbru.

Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki - jak zrobić:

1

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek i wątróbkę. Dusić 10 minut. Wystudzić.

2

Oskubane mięso z kości, z rosołu zmielić dwa razy w maszynce wraz z warzywami z rosołu, bułką, cebulą i wątróbką.

3

Białka oddzielić od żółtka. Ubić na sztywna pianę. Żółtka dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i połączyć z białkami. 

4

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Na wierzch pasztetu ułożyć cienkie plasterki słoniny lub boczku (aby pasztet nie wysechł). Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Pasztet pozostawić do wystygnięcia, a ostudzony włożyć do lodówki.

Więcej przepisów na dania z wątróbką:

Wątróbka z indyka

Wątróbka drobiowa

Wątróbka w sosie własnym

Wątróbka w sosie

Wątróbka wieprzowa

Wątróbka smażona

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka gotowana

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.03.2017 19:15
bardzo lubię pasztety własnej roboty
adelajda 27.02.2017 17:08
też taki robię
ania2610 07.02.2017 17:20
bardzo lubię - żadne mięsko się nie zmarnuje :)
Babeczka35 07.02.2017 07:46
Musi być pyszny.
Krzysztof15 07.02.2017 07:17
palce lizac
Franciszek 07.02.2017 00:32
ładnie poday
Iwusia 06.02.2017 23:19
lubie takie paszteciki
mirosława4 06.02.2017 21:14
domowy najlepszy
IKrakowianka 06.02.2017 20:55
bardzo apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak