Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczona owsianka twarogowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki owsiane błyskawiczne 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
jajko M
twaróg chudy 90 g
miód 2 łyżeczki
żurawina 1 łyżka
jabłko 1/2 małego
cynamon szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona owsianka twarogowa

Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy miód oraz całe jajko, mieszamy wszystko dokładnie np. widelcem. Dodajemy twaróg, znów dokładnie mieszamy.
Dodajemy całą szklankę płatków owsianych błyskawicznych, mieszamy.
Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Tak przygotowaną masę serowo-owsiankową przelewamy do foremki do zapiekania (jednej większej lub dwóch mniejszych). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 20 minut.
Jabłko tniemy na paseczki. Po 20 minutach pieczenia owsianki wyjmujemy ją na chwilę z piekarnika i układamy na wierzchu paski jabłka (proponuję utworzyć np. wzór kwiatka). Posypujemy całość szczyptą cynamonu i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy naszą owsiankę i od razu podajemy.
Opcjonalnie zaraz po wyjęciu z piekarnika całość można posypać brązowym cukrem, który delikatnie stopi się na wierzchu owsianki i nada jej dodatkowej słodyczy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak