Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczone udka czosnkowo - ziołowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 4 szt
olej 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
Bazylia suszona Prymat do smaku
kolendra do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka czosnkowo - ziołowe

Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Po łyżeczce suszonej kolendry, rozmarynu, majeranku i bazylii łączymy w moździerzu z łyżeczką soli morskiej i razem chwilę ucieramy, by je połączyć i rozdrobnić. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Każde udko natłuszczamy olejem i posypujemy obficie przyprawami z solą. Kładziemy też na nich przetarty czosnek i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 50 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka przyrumieniona.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dada 22.01.2014 11:21
już pachną czosnkiem mniam
bogusia19 22.01.2014 11:20
smaczne udeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak