Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką
- Pieczone udka z kurczaka z surówką i ziemniaczkami
- Prosty przepis na obiad
- Obiad dla całej rodziny
Kroki postępowania
Myjemy udka. Z samego rana doprawiamy je takimi przyprawami jak: zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, przyprawa do potraw Kucharek, papryka ostra mielona. Można użyć do tego celu odrobiny oleju aby łatwiej rozprowadzić przyprawy po całości. Mięso przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
![Krok 1 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-udka-z-kurczaka-z-chrupiaca-skorka1-2.jpg)
Na dużej blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na to kładziemy udka. (Można piec również bez papieru ale dzięki niemu łatwiej jest potem umyć blaszkę). Przed samym pieczeniem można jeszcze udka posypać przyprawami.
![Krok 2 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-udka-z-kurczaka-z-chrupiaca-skorka2-2.jpg)
![Krok 3 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-udka-z-kurczaka-z-chrupiaca-skorka3-2.jpg)
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, potem stopniowo zmniejszamy temperaturę (zależy od piekarnika), aby udka za mocno się nie przypiekły. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. godzinę.
![Krok 4 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-udka-z-kurczaka-z-chrupiaca-skorka4-2.jpg)
Po upieczeniu można zostawić udka w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. Skórka robi się wówczas bardziej chrupiąca. Ja podaję około 15 minut po upieczeniu.
![Krok 5 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-udka-z-kurczaka-z-chrupiaca-skorka5-2.jpg)
![Krok 6 - Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pieczone-udka-z-kurczaka-z-chrupiaca-skorka6-2.jpg)