Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z morelami z grilla i sosem porzeczkowym
Skórę od piersi nacinam na krzyż. Posypuję solą, pieprzem, tymiankiem, estragonem, smaruję olejem, polewam octem winnym. Przekładam do pojemnika i zostawiam na noc w lodówce.
Porzeczki obrane przekładam do garnka, dodaję sos sojowy, wino, miód, anyż i gotuję na wolnym ogniu aż się zredukuje. Przecieram przez sito, doprawiam solą, pieprzem.
Pierś z kaczki układam na grillu i smażę z dwóch stron po około 5 -7 minut. Po zdjęciu z grilla odstawiam na desce aż mięso odpocznie.
Morele kroję na pół i grilluję. Cukinie kroję na plastry, smaruję olejem, posypuję solą, pieprzem i grilluję. Plastry mięsa podaję z cukinią i morelami oraz sosem.