Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 średnia pierś z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskie
250 g pieczarek
kilka plastrów szynki
ulubione przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Pierś z kurczaka kroimy na pół i następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Posypujemy ją solą , pieprzem i ulubionymi przyprawami. Cebulę i pieczarki , kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Z Ciasta francuskiego uformować 4 płaty, położyć na posypaną mąką blaszkę i wstawiamy na 10 min. do lodówki. Po tym czasie, wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony wzdłuż dłuższego boku robimy ok. 8 nacięć , w odstępach ;po środku ciasta mają zostać jakieś 2 cm niepocięte. Na tak przygotowanym cieście ,kładziemy pierś kurczaka, na to pieczarki z cebulą, nakrywamy to pozostałą połówką piersi i na wierzchu układamy plasterki chudego boczku lub szynki, na szynkę możemy położyć plaster sera żółtego. Paseczki przekładamy na zmianę: prawy, lewy, prawy, lewy. Pomiędzy paseczkami , powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach ok. 25-30 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 13.07.2016 12:48
ładnie wygląda
idealme 20.03.2013 13:59
wygladaja bardzo artystycznie ;)
msmors 20.03.2013 13:45
ciekawe danie
sara1 20.03.2013 13:05
wygląda bardzo wpetycznie
Paolcia 20.03.2013 12:56
bardzo apetycznie wyglada :)
ewka1978 20.03.2013 12:52
pyszne piersi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak