Przepis i sposób przygotowania na: Pita
Kroki postępowania
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy pięć łyżek oleju, dwie łyżeczki soli oraz pół szklanki wody. Ciasto zarabiamy tak by odchodziło od ręki, jeśli jest za twarde dolewamy odrobinę wody. miską przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce tak by ciasto podwoiło swoją objętość (trwa to około 1- 1,5 godz.)
![Krok 1 - Pita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pita12-2.jpg)
Czekając by już rozwałkowane ciasto odrobiną wyrosło rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
![Krok 2 - Pita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pita13-2.jpg)
Placki smarujemy z wierzchu wodą by się nie przypaliły.
rozkładamy placki na blasze i pieczemy 10 min ( plus/minus 4 min, zależy od piekarnika)
Placki są gotowe gdy delikatnie się przyrumienią.
![Krok 3 - Pita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pita14-2.jpg)
Jeśli chcemy można przechować je na później, w tym celi należy zawinąć je w folie aluminiową gdy jeszcze są ciepłe.
ŻYCZĘ SMACZNEGO :)
![Krok 4 - Pita foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/pita11-2.jpg)