Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Placek po wegiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa b/k 50 dag
papryka czerwona 1
cebula 1
pieczarki 20 dag
mąka 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
mąka 2 łyżki
śmietana 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po wegiersku

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajko, kwasek i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju.
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z kostką rosołową. Wrzucić do rondelka.
Pieczarki i cebulę pokroić w półplasterki.Podsmażyć na patelni. Dodać umytą i pokrojoną w paseczki paprykę.
Całość wrzucić do rondelka z mięsem. Zalać wodą i dusić około 20 min aż mięso będzie miękkie. Dodać koncentrat i przyprawy.
Pod koniec gotowania sos zagęścić rozpuszczoną w wodzie mąką. Sos powinien być dosyć gęsty.
Podawać z plackiem polanym wewnątrz gęstą zawartością sosu i złożonym na pół. Wierzch polać sosem i śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 11.09.2012 08:01
bardzo mi się podoba;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak