Przepis i sposób przygotowania na: Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami
Kroki postępowania
Dodać cukier puder , proszek do pieczenia, jajko i śmietanę.
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.
Tortownicę 22 cm. wysmarować tłuszczem , posypać 1/3 częścią orzechów i też wstawić do lodówki.
Umyte śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki.
Obsypać je zmielonymi goździkami i cynamonem.
Ciasto wykładamy do tortownicy nakłuwamy widelcem , posypujemy 1/3 częścią orzechów.
![Krok 1 - Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-pszenno-zytni-ze-sliwkami-i-orzechami1-2.jpg)
![Krok 2 - Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-pszenno-zytni-ze-sliwkami-i-orzechami2-2.jpg)
I jeszcze staramy się docisnąć sliwki do ciasta.
![Krok 3 - Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-pszenno-zytni-ze-sliwkami-i-orzechami3-2.jpg)
Jak chwilę odpocznie możemy posypać cukrem pudrem.
![Krok 4 - Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/placek-pszenno-zytni-ze-sliwkami-i-orzechami4-2.jpg)