Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z szynką i serem
Jeśli lubicie tosty, to placki ziemniaczane z szynką i serem z pewnością przypadną Wam do gustu! Podobnie jak w przypadku tostów z serem i szynką możecie podawać je z dodatkiem ketchupu czy innego ulubionego sosu czy dipu. Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu, do tego chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Po przekrojeniu placka ziemniaczanego z szynką i serem, zachwyci Was ciągnący się ser, który wraz z szynką wzbogacają placki ziemniaczane wyjątkowym smakiem. Koniecznie wypróbujcie tego przepisu!
1. Ziemniaki i cebule zmiksowałam w sokowirówce. Robię tak, ponieważ tarcie na tarce jest męczące i zawsze poranię sobie palce, a tym samym oddzieli się sok od masy ziemniaków i cebuli.
2. Do masy dodałam jajko, mąkę, Przyprawę do potraw Kucharek, sól i pieprz.
3. Na gorący olej wyłożyłam cieniutką warstwę masy, na to położyłam plasterek szynki i żółty ser, na to nalałam masę tak, aby zakryła szynkę i ser. Kiedy usmażyła się spodnia warstwa, delikatnie przekręciłam na drugą stronę i smażyłam do zrumienienia.
Smacznego!