Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z mascarpone

4.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

serek mascarpone 125 gram
mąka pszenna 1 szklanka
mleko 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z mascarpone

Placki z mascarpone są niesamowicie kremowe i delikatne. Można podawać je z ulubionymi dodatkami - dżemem, sosem owocowym, czekoladą czy cukrem pudrem. Takie placuszki mascarpone są fajną alternatywą dla zwykłych pankejków czy naleśników. 

1. Wszystkie składniki na placki przekładamy do miski i łączymy ze sobą za pomocą miksera, lub blendera ręcznego, do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

2. Na suchą (bez tłuszczu) i rozgrzaną patelnię, nakładamy małe porcje ciasta i smażymy na małym ogniu, by placki się nie spaliły, a były puszyste. Smażymy placki do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, wtedy przewracamy placuszka na drugą stronę, smażymy jeszcze 2 minutki i przekładamy na talerz.

Zobaczcie też inne pomysły na śniadaniowe placuszki:

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak