Przepis i sposób przygotowania na: Podudzia kurczaka w warzywach
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny obiad dla rodziny? Wypróbuj przepis na podudzia z kurczaka w warzywach! Duszone z marchewkami i kalarepką mięso będzie miękkie, soczyste i aromatyczne. Możesz też dodać inne składniki np. pieczarki, paprykę lub cukinię.
Kroki postępowania
Czosnek drobno posiekać i utrzeć z 1 łyżeczką soli. Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie skropić sokiem z połowy cytryny i natrzeć czosnkiem wymieszanym z solą oraz tymiankiem i czarnym pieprzem. Tak przygotowane mięso odstawić na 2-3 godziny.
Patelnię z grubym dnem dobrze rozgrzać i bez tłuszczu obsmażyć na niej mięso po zrumienieniu przykryć i udusić do miękkości.
![Krok 1 - Podudzia kurczaka w warzywach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/podudzia-kurczaka-z-warzywami1-2.jpg)
Pod koniec dodać kalarepę pokrojoną w kostkę.
![Krok 2 - Podudzia kurczaka w warzywach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/podudzia-kurczaka-z-warzywami2-2.jpg)
Dodać też całe marcheweczki. Całość dusić razem jeszcze chwilkę, aby warzywa zmiękły.
![Krok 3 - Podudzia kurczaka w warzywach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/podudzia-kurczaka-z-warzywami3-2.jpg)
![Krok 4 - Podudzia kurczaka w warzywach foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/podudzia-kurczaka-z-warzywami4-2.jpg)