Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pogaca z truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 10 sztuk
ser biały 150 g
mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 150 g
olej 1/4 sklanki
jajko 1 sztuka
ocet 1 łyżeczka
drożdże 50 g
jogurt naturalny 200 ml
mleko 1/5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pogaca z truskawkami

Margarynę należy wcześniej wyjąć z lodówki, by miała temperaturę pokojową. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, wlewamy olej, ocet, jogurt oraz wbijamy jajko. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim drożdże. Do masy stopniowo dodajemy mąkę oraz drożdże. Całość wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie dzielimy ciasto na małe kulki, które rozgniatamy w okrąg. Na środek każdego okręgu nakładamy twarożek oraz truskawki. Bułeczki układamy na wysmarowanej blaszce i pieczemy co najmniej 30 min w temp 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak