Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica wieprzowa z szynką parmeńską i mozzarellą
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy na ukośne plastry o grubości ok. 3 cm. Mięso przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószamy z obu stron przyprawą do wieprzowiny.
Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno: plaster mozzarelli, listek bazylii, plaster szynki parmeńskiej. Szynkę zawijamy tak, aby otoczyła mięso. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy i 3 łyżki masła.
Mięso smażymy mniej więcej po 2 minuty z każdej strony.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Pomidorki kroimy na pół, a czosnek – na mniejsze kawałki. Pieczarki smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż się zrumienią. Następnie dodajemy łyżkę masła, gałązki rozmarynu, pomidorki, czosnek i oliwki. Doprawiamy do smaku lubczykiem, solą i pieprzem.
Polędwiczki podajemy z aromatycznymi dodatkami z patelni.