Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka musztardowa z sosem grzybowo-musztardowym, kaszą i pieczoną dynią
Marynowanie mięsa:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, myjemy i suszymy. Dzielimy na pół. Solimy, pieprzymy i wkładamy do marynaty (najlepiej na parę godzin).
Przygotowanie dyni:
Dynie przekrawamy na pół, wyciągamy środek oraz pestki i kroimy na kształt półksiężyca. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i cukrem. Pieczemy w piekarniku 20-25 minut, aż dynia się lekko "przypali".
Przygotowanie mięsa:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Mięso porządnie obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni. Wkładamy do piekarnika na 7-8 minut w zależności od grubości polędwiczki. Wyciągamy, przykrywamy na około 5-6 minut, żeby mięso odpoczęło.
Przygotowanie sosu grzybowego:
W rondelku rozpuszczamy masło i dolewamy miodu. Wrzucamy cebulkę i karmelizujemy ją. Następnie wrzucamy pokrojone grzyby, chwilę przesmażamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bulion się zredukuje prawie w całości, hartujemy śmietanę, dodajemy do rondelka i zagotowujemy. Doprawiamy octem jabłkowym i musztardą.
Przygotowanie kaszy:
W garnuszku szklimy na maśle cebulkę i przesmażamy kaszę. Zalewamy wodą, doprawiamy dużą szczyptą soli i dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykrywamy garnek i gotujemy w czasie podanym na opakowaniu. Wlewamy resztę marynaty z mięsa i mieszamy.
Podanie:
Na talerzu wysypujemy kaszę, polewamy delikatnie sosem grzybowym, układamy pokrojoną polędwiczkę i dynię. Dekorujemy pietruszką. Smacznego!:)