Przepis i sposób przygotowania na: Rogale maślane z makiem
Kroki postępowania
Do szklanki wlewamy połowę mleka i podgrzewamy aby było ciepłe .
Wsypujemy suszone drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru , mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy mąkę 3 łyżki ( z tego 500 g co mamy do ciasta) aby powstała zawiesina i przykrywamy ściereczka na 20 minut do wyrośnięcia .
Do misy wlewamy rozpuszczoną margarynę .
![Krok 1 - Rogale maślane z makiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rogale-maslane-z-makiem1-2.jpg)
![Krok 2 - Rogale maślane z makiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rogale-maslane-z-makiem2-2.jpg)
Wlewamy rozczyn .
![Krok 3 - Rogale maślane z makiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rogale-maslane-z-makiem3-2.jpg)
![Krok 4 - Rogale maślane z makiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rogale-maslane-z-makiem4-2.jpg)
Zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( jak świeże drożdże to na godzinę ) .
![Krok 5 - Rogale maślane z makiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rogale-maslane-z-makiem5-2.jpg)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części .
Wałkujemy na stolnicy silikonowej ( miej mąki trzeba wtedy podsypywać ).
Mamy " koło" które dzielimy na 4 części i zwijamy.
![Krok 6 - Rogale maślane z makiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rogale-maslane-z-makiem6-2.jpg)
![Krok 7 - Rogale maślane z makiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rogale-maslane-z-makiem7-2.jpg)
Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach ( duże rogale potrzebują trochę więcej czasu ) .
Wychodzi nam 8 szt.
![Krok 8 - Rogale maślane z makiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rogale-maslane-z-makiem8-2.jpg)