Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi ze Lwowa
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle i również studzimy. Po ostudzeniu mielimy oba składniki wraz z białym serem w maszynce do mięsa, mieszamy oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* Farsz przygotowujemy dzień wcześniej, a przez noc schładzamy go w lodówce - wtedy będzie najsmaczniejszy. Dawniej farsz leżakował przez noc w zimnej piwnicy lub spiżarce.
![Krok 1 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ruskie-pierogi-ze-lwowa1-2.jpg)
Długi czas wyrabiania sprawi, że ciasto będzie elastyczne, delikatne i aksamitnie gładkie. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wysycha podczas lepienia
![Krok 2 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ruskie-pierogi-ze-lwowa2-2.jpg)
![Krok 3 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ruskie-pierogi-ze-lwowa3-2.jpg)
![Krok 4 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ruskie-pierogi-ze-lwowa4-2.jpg)
Pierożki podajemy otulone zeszkloną cebulką - koniecznie na maśle! Smak całości dopieści kleks gęstej śmietany ;)
Życzę smacznego! :)
![Krok 5 - Ruskie pierogi ze Lwowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ruskie-pierogi-ze-lwowa5-2.jpg)