Przepis i sposób przygotowania na: Rzodkiewki marynowane
Kroki postępowania
Rzodkiewki umyć, odciąć korzeń i część zieloną. Ponakłuwać - można wykałaczką lub urządzeniem do nakłuwania mięsa.
![Krok 1 - Rzodkiewki marynowane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rzodkiewki-marynowane1-2.jpg)
Wodę zagotować z octem, olejem, dodać cukier i sól, a następnie przyprawy.
![Krok 2 - Rzodkiewki marynowane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rzodkiewki-marynowane2-2.jpg)
![Krok 3 - Rzodkiewki marynowane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rzodkiewki-marynowane3-2.jpg)
Nie wyłączając palnika, napełniać słoiki rzodkiewką (do 1 cm od krawędzi słoika) następnie zalać marynatą do 2 mm od krawędzi słoika. Zakręcić słoik zaraz po napełnieniu. Słoików nie pasteryzuję. Z tej porcji można przygotować 3 słoiki 0,5 litra.
![Krok 4 - Rzodkiewki marynowane foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/rzodkiewki-marynowane4-2.jpg)