Przepis i sposób przygotowania na: sakiewki ze szpinakiem
Kroki postępowania
Mąkę z solą przesiać do miski. Dodać wodę i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 30 minut, aby nabrało elestyczności. W tym czasie przygotować dużo miejsca na stole, najlepiej pracować na rozłożonym materiale.
![Krok 1 - sakiewki ze szpinakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sakiewki-ze-szpinakiem4-2.jpg)
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Górną stronę posmarować olejem (lub rozropionym masłem).
![Krok 2 - sakiewki ze szpinakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sakiewki-ze-szpinakiem6-2.jpg)
Ciasto zacząć rozciągać rękoma. Od środka na zewnątrz. Najlepiej pomóc sobie przy pomocy krawędzi stołu.
![Krok 3 - sakiewki ze szpinakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sakiewki-ze-szpinakiem3-2.jpg)
Ciasto musi mieć mniej niż 1 mm. Patrząc pod światło powinno prześwitywać jak materiał.
![Krok 4 - sakiewki ze szpinakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sakiewki-ze-szpinakiem5-2.jpg)
Z ciasta wyciąć nożyczkami trójkąty. Układać po 3 trójkąty w kształt gwiazdy, jak na zdjciu.
![Krok 5 - sakiewki ze szpinakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sakiewki-ze-szpinakiem1-2.jpg)
Szpinak (najlepszy ten kulkach, bo nie ma tyle wody) rozmrozić, doprawić solą i pieprzem i zagotować, dodać czosnek, śmietanę i ostudzić. Szpinak nakładać na środek i zwinąć ciasto w sakiewki.
![Krok 6 - sakiewki ze szpinakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sakiewki-ze-szpinakiem2-2.jpg)
Piec 10-15 minut w 180 stopniach.
![Krok 7 - sakiewki ze szpinakiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sakiewki-ze-szpinakiem0-2.jpg)