Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grillowanymi owocami i serem halloumi
Przed ułożeniem owoców i sera, warto posmarować ruszt odrobiną oleju. Ten sam zabieg stosujemy w przypadku grillowania na patelni.
Morele przeznaczone do grillowania nie powinny być zbyt miękkie. Wybierzmy twardsze i bardziej jędrne sztuki.
Ta sałatka z grillowanymi owocami i serem halloumi to propozycja dla osób, które nie obawiają się takich nietypowych połączeń.
KROK 1. 2 łyżki miodu łączymy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Do powstałej mieszanki wkładamy plastry ananasa i odstawiamy je na około 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie grillujemy je przez kilka minut z obu stron. Na grillu układamy także plastry sera halloumi. Na samym końcu układamy połówki moreli, które grillujemy przez kilka chwil. Morele polewamy płynnym miodem i posypujemy płatkami chili.
KROK 2. Na talerzu układamy liście rukoli, które skrapiamy marynatą, w której leżakowały plastry ananasa. Na rukoli układamy ciepłe owoce oraz ser halloumi. Całość posypujemy słupkami migdałów i dodajemy do smaku liście świeżej mięty.