Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Quiche lorraine na cieście francuskim, odc. 8
Formę do tarty (o średnicy ok 18 cm) smarujemy dokładnie masłem. Do naczynia wkładamy plaster ciasta francuskiego, nadmiar ciasta zawijamy na bokach naczynia do tarty. Spód tarty dziurkujemy widelcem i przykrywamy folią spożywczą. Spód równomiernie posypujemy fasolą. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 30 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy w plastry. Boczek kroimy w kostkę. Na patelnię wylewamy oliwę, dodajemy boczek, cebulę, czosnek i smażymy mieszając. Doprawiamy białym pieprzem, wlewamy miód i mieszamy smażąc. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek śmietankowy naturalny, doprawiamy gałką muszkatołową. Wlewamy śmietankę 36%, ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do reszty składników w misce. Wszystko dokładnie miksujemy stopniowo zwiększając obroty miksera. Po upływie 30 minut, wyciągamy ciasto francuskie z piekarnika. Ściągamy folię z fasolą i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 15 minut, aby spód dobrze się wypiekł. Wyciągamy ciasto i nakładamy składniki usmażone na patelni, następie układamy marynowane karczochy i środek zalewamy masą jajeczną. Na wierzch ścieramy żółty ser. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut. Wyciągamy danie z piekarnika, przekrawamy na 4 części, nakładamy na talerz, obok kładziemy sałatkę.
Sałatka:
Do miski wkładamy rukolę, pomidorki przekrawamy na pół i dodajemy do rukoli, dodajemy kapary, czarne oliwki, doprawiamy kolorowym pieprzem, dodajemy oliwę i razem mieszamy.