Przepis i sposób przygotowania na: Ser z mleka krowiego a'la bundz
Kroki postępowania
100 ml mleka odlać, rozpuścić w nim podpuszczkę (ilość zależy od rodzaju, należy dokładnie przeczytać instrukcję i odmierzyć ilość przewidzianą na 2 litry mleka. Ja mam w proszku i użyłam niewielkiej ilości, na czubku łyżeczki).
Resztę mleka podgrzać do temperatury 35 stopni (warto kupić termometr, przyda się także do parzenia wędlin).
![Krok 1 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ser-z-mleka-krowiego-ala-bundz1-2.jpg)
![Krok 2 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ser-z-mleka-krowiego-ala-bundz2-2.jpg)
Powstały skrzep pokroić w kratkę długim nożem.
Durszlak wyłożyć podwójną warstwą gazy, ułożyć na miską. Wylać zawartość garnka. Odstawić na około 2-3 godziny aż od sera oddzieli się serwatka.
![Krok 3 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ser-z-mleka-krowiego-ala-bundz3-2.jpg)
Następnie gazę zawiązać i wstawić na durszlaku do lodówki na całą noc.
![Krok 4 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ser-z-mleka-krowiego-ala-bundz4-2.jpg)
![Krok 5 - Ser z mleka krowiego a'la bundz foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ser-z-mleka-krowiego-ala-bundz5-2.jpg)