Przepis i sposób przygotowania na: Serduszkowe pizzerinki na Walentynki
Kroki postępowania
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1,5 dag drożdży
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki soli
szczypta cukru
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. W małym garnuszku rozpuszczamy drożdże z cukrem, po czym dolewamy do nich mleko i olej – mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy jednolite ciasto po czym je cienko wałkujemy – wykrawamy serca (w zależności od wielkości serc wyjdą 2-3 sztuki). Skrawki ciasta można ponownie zagnieść i rozwałkować i również wykorzystać jako spód do pizzy. Wykrojone serca przekładamy na posmarowaną olejem blaszkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę – ciasto lekko wyrośnie i po upieczeniu będzie pulchne.
![Krok 1 - Serduszkowe pizzerinki na Walentynki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/serduszkowe-pizzerinki-na-walentynki1-2.jpg)
![Krok 2 - Serduszkowe pizzerinki na Walentynki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/serduszkowe-pizzerinki-na-walentynki2-2.jpg)
![Krok 3 - Serduszkowe pizzerinki na Walentynki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/serduszkowe-pizzerinki-na-walentynki3-2.jpg)
![Krok 4 - Serduszkowe pizzerinki na Walentynki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/serduszkowe-pizzerinki-na-walentynki4-2.jpg)
![Krok 5 - Serduszkowe pizzerinki na Walentynki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/serduszkowe-pizzerinki-na-walentynki0-2.jpg)