Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Serniczek dla dzieci

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek homogenizowany 1 kg
truskawki 20 dag
galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka 1 sztuka jagodowa
galaretka cytrynowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka czubata

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczek dla dzieci

Przygotowanie tego sernika jest dosyć czasochłonne, dlatego najlepiej jednego dnia wieczorem rozpuścić galaretkę agrestową i jagodową oraz przygotować mus truskawkowy, a następnego wykończyć deser.

Dwie nieduże prostokątne foremki o wymiarach 14 x 22 cm wykładamy folią aluminiową.

Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 240 ml wrzącej wody, a agrestową w 350 ml. Z obu galaretek odmierzamy po 260 ml płynu i gdy przestygnie, wlewamy do foremek wyłożonych folią. Pozostałą galaretkę możemy wlać do miseczki i zostawić do stężenia- będziemy ją mogli dodać do masy serowej.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody.

Truskawki dokładnie płuczemy, usuwamy szypułki. Miksujemy na gładką masę, dodajemy przestudzoną galaretkę truskawkową. 350 ml masy przelewamy do niedużej miseczki. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią aluminiową.

Gdy galaretki jagodowa i agrestowa całkowicie stężeją, wyciągamy je z formy i układamy na desce do krojenia "folią do góry". Przy pomocy silikonowego pędzelka smarujemy folię wrzącą wodą i ściągamy ją z galaretki (można to zrobić także nie ogrzewając galaretki wrzącą wodą, ale będzie to o wiele trudniejsze, gdyż folia może się drzeć, a galaretka nie zachowa jednolitej struktury).

Foremkami do ciastek wycinamy z galaretki kwadraciki o boku około 2,5-3 cm. Ścinki galaretek drobno siekamy.

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, studzimy.

Na boku tortownicy układamy na przemian po jednym kwadracie z czerwonej i zielonej galaretki. Gdy ułożymy 4-5 kwadratów, zalewamy je dwoma- trzema łyżkami cytrynowej galaretki i wstawiamy tortownicę pionowo do lodówki.
Gdy kwadraciki się złączą, układamy kolejną partię i znowu zalewamy je cytrynową galaretką. Czynność powtarzamy do obtoczenia całej dolnej obręczy tortownicy, a następnie w ten sam sposób układamy górną warstwę galaretek.

Resztę cytrynowej galaretki wlewamy do wyłożonej folią aluminiową foremki o wymiarach 14 x 22 cm i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Miseczkę z musem truskawkowym wkładamy na 2-3 sekundy do wrzącej wody, ale tylko tak, aby ogrzać naszą galaretę i aby nie dostała się do niej woda.

Wykładamy mus na środek tortownicy (najlepiej zrobić to nakładając tortownicę na miseczkę i energicznie odwracając miskę do góry dnem).

Żelatynę wsypujemy do 60 ml wrzącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy 2-3 łyżki serka homogenizowanego i energicznie z nim mieszamy.

Pozostały serek homogenizowany umieszczamy w misie robota i miksując na średnich obrotach wlewamy żelatynę.

Gdy składniki dokładnie się połączą, dorzucamy pokrojone ścinki galaretki agrestowej i jagodowej, mieszamy łyżką.

Masę serową przekładamy do tortownicy. Wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Żółtą galaretkę wyciągamy z foremki na deskę- folią do góry. Silikonowym pędzelkiem smarujemy folię odrobiną wrzącej wody i ściągamy ją z galaretki. Foremkami do ciastek wycinamy niewielkie kółeczka i układamy je na wierzchu sernika.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 18.10.2014 13:52
sama z chęcią pokusiłabym sie na niego, wygląda bardzo apetycznie :)
Christopher 17.10.2014 13:48
A ja też taki lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak