Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Tahini
Kroki postępowania
Sezam prażymy lekko na suchej patelni , do otrzymania złotego koloru i studzimy. Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Masło roztapiamy. Rozdrobnione ciastka mieszamy z sezamem oraz masłem i miodem. Wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy, odstawiamy na 5 minut do lodówki.
W tym czasie robimy masę serową.
![Krok 1 - Sernik Tahini foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-tahini1-2.jpg)
Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników (niezbyt długo aby masa za bardzo się nie napowietrzyła, bo inaczej sernik będzie pękał)
![Krok 2 - Sernik Tahini foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-tahini2-2.jpg)
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 15 -20 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Do piekarnika, w którym pieczemy sernik dobrze jest wstawić naczynie żaroodporne z wodą, aby sernik nie pękał.
![Krok 3 - Sernik Tahini foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-tahini3-2.jpg)
Pastę sezamowa łączymy ze śmietaną i lekko podgrzewamy.Polewę rozsmarowujemy na ostudzonym serniku. Całość dekorujemy sezamem
![Krok 4 - Sernik Tahini foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-tahini4-2.jpg)