Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jagodami i kruszonką
Kroki postępowania
Spód:
Ciasta zmiksować w rozdrabniaczu, dodać roztopione masło i wymieszać. Wsypać do tortownicy (śr. 23 cm), ugnieść, wstawić do lodówki.
Kruszonka:
Zimne masło wrzucić do rozdrabniacza, dodać cukier i mąkę, siekać do uzyskania kruszonki, wstawić do lodówki.
Owoce umyć, osuszyć.
![Krok 1 - Sernik z jagodami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-jagodami-i-kruszonka1-2.jpg)
Masa serowa:
Do dużej miski wrzucić twaróg i mascarpone.
![Krok 2 - Sernik z jagodami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-jagodami-i-kruszonka2-2.jpg)
Dodać cukier i ekstrakt waniliowy (użyłam domowego, na rumie).
![Krok 3 - Sernik z jagodami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-jagodami-i-kruszonka3-2.jpg)
Następnie dodać mąkę pszenną i budyń, wbić jajka i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Nie ubijać!
![Krok 4 - Sernik z jagodami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-jagodami-i-kruszonka4-2.jpg)
Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać.
![Krok 5 - Sernik z jagodami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-jagodami-i-kruszonka5-2.jpg)
![Krok 6 - Sernik z jagodami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-jagodami-i-kruszonka6-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50-55 minut. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce
![Krok 7 - Sernik z jagodami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sernik-z-jagodami-i-kruszonka7-2.jpg)