Przepis i sposób przygotowania na: Smaki Świata: Focaccia z oliwkami
W niektórych regionach Włoch, foccacia stanowi bazę do pizzy, ale w większości piekarni można kupić ją jako przekąskę. Koniecznie przygotujcie ją w domu, jednak przed rozpoczęciem zapoznajcie się z przepisem.
Kroki postępowania
![Krok 1 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smaki-swiata-focaccia-z-oliwkami1-2.jpg)
Przygotuj rozczyn – letnią wodą zalej drożdże, dodaj cukier wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiej mąkę, zrób zagłębienie i wlej w nie rozczyn, dodaj szczyptę soli i oliwę z oliwek.
![Krok 2 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smaki-swiata-focaccia-z-oliwkami2-2.jpg)
Wyrób ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, oliwki pokrój na plasterki a czosnek przeciśnij przez praskę (możesz użyć czosnku granulowanego Prymat). Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek.
![Krok 3 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smaki-swiata-focaccia-z-oliwkami3-2.jpg)
Wyrośnięte ciasto przełóż na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrób małe zagłębienia, uważając, by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsyp oliwki.
![Krok 4 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smaki-swiata-focaccia-z-oliwkami4-2.jpg)
Tak przygotowany placek posyp gruboziarnistą solą. Piecz około 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
![Krok 5 - Smaki Świata: Focaccia z oliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/smaki-swiata-focaccia-z-oliwkami5-2.jpg)