Przepis i sposób przygotowania na: Sok pomidorowy na zimę do słoików
Sok z pomidorów, który jest zrobiony z przecieranych pomidorów przez sito. Sok został doprawiony przyprawami: papryką słodką, cukrem i pieprzem białym bielony. Ten sok jest pasteryzowany i jest świetną bazą do wytrawnych smoothie, dipów lub sosów.
Kroki postępowania
Pomidory umyć dokładnie, pokroić ze skórką. Włożyć do garnka i ugnieść pałką do ucierania lub ręką. Gotować około godziny do momentu, aż pomidory będą odchodzić od skórki.
![Krok 1 - Sok pomidorowy na zimę do słoików foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sok-pomidorowy-na-zime-do-sloikow1-2.jpg)
Ostudzić i przecierać przez sitko.
![Krok 2 - Sok pomidorowy na zimę do słoików foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sok-pomidorowy-na-zime-do-sloikow2-2.jpg)
Przetarte przelewać do większego garnka z grubym dnem i postawić na gaz.
Zagotować zmniejszyć płomień.
![Krok 3 - Sok pomidorowy na zimę do słoików foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sok-pomidorowy-na-zime-do-sloikow3-2.jpg)
![Krok 4 - Sok pomidorowy na zimę do słoików foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sok-pomidorowy-na-zime-do-sloikow4-2.jpg)
Wsypać sól, paprykę w proszku, przyprawić pieprzem i pod koniec wsypać cukier.
![Krok 5 - Sok pomidorowy na zimę do słoików foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/sok-pomidorowy-na-zime-do-sloikow5-2.jpg)
Chwilę zagotować, aby składniki się dobrze połączyły i wlewać gorący sok do wyparzonych słoików. Zakręcać i pasteryzować 10 minut. Po wyjęciu odwrócić słoiki do góry dnem, wystudzić i wynieść do piwnicy.